Sıkça Sorulan Sorular

Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir ? 

Glokom yani göz tansiyonu, göz içi basıncının olması gereken değerden genellikle daha yüksek olması ile karakterize, uzun vadede göz sinirinde hasar ve kalıcı görme kaybı ile sonuçlanan sinsi bir hastalıktır. Sıklıkla herhangi belirti ve bulgusu bulunmamaktadır. Rutin muayeneler sırasında göz içi basıncının ölçülmesi, göz dibi ve göz siniri muayenesi ile tanısı konulabilir.

Daha önce herhangi bir nedenle göz içi cerrahi geçirilmesi, uzun süreli steroid içerikli damla ya da sistemik tedavi kullanılması, göz travması öyküsü glokom açısından ekstra risk oluşturmaktadırlar.

Glokom genellikle orta yaş ve üzerinde görülen bir hastalıktır. Ancak çocuklarda ve bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir.

Glokomlar temel olarak açık ve kapalı açılı glokomlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Daha önce belirtildiği gibi açık açılı glokomlar herhangi bir belirti vermezken, kapalı açılı glokomlar zaman zaman göz ve baş ağrısı ile ortaya çıkabilmekte, bazen de şiddetli göz ağrısı, göz kızarıklığı ve görme azalmasına neden olabilmektedir.

Doğumsal tipte olan glokomda, ise bebekte gözün saydam kısmının bulanıklaşması ve gözde büyüme oluşabilir.

Glokomda Tanı ve İzlem Nasıl Olmalıdır ?

Glokom şüphesi ya da tanısı olan hastalarda göz tansiyonunun ve göz sinirinin muayenesi ve bu parametrelerin düzenli takibi çok önemlidir. Bu hastalıkta progresyon yani ilerleme takibi yapılmaktadır. Progresyon için belirli kriterler mevcuttur ve bunlar optik koherens tomografi ve görme alanı testleri ile ortaya konulmaktadır.

Optik koherens tomografi glokomda önce ortaya çıkan yapısal kayıpları, görme alanı ise daha ileri safhalarda ortaya çıkan fonksiyonel kayıpları saptamaktadır. Her iki testin de tanı ve tedavi izleminde önemi çok büyüktür.

Kapalı (Dikişsiz) Glokom Cerrahisi (Gonioskopi Asiste Translüminal Trabekülotomi-GATT)

GATT cerrahisi açık açılı glokomlu hastalarda hem erken dönemde hem de orta/geç evrede uygulanabilmektedir. İleri evre glokomda eğer gerekiyorsa ameliyat sonrasında topikal ilaç ilavesi de yapılabilmektedir. Erişkin primer ve sekonder açık açılı glokom tedavisinde uygulanabildiği gibi, doğumsal (konjenital) glokomda ve diğer bazı pediatrik glokomlarda başarıyla uygulanabilmektedir.

Bu cerrahi gözün dış katmanlarını açmadan, korneadan 2 ufak kesi ile girilerek, özel lensler eşliğinde uygulanan kapalı bir cerrahidir. GATT cerrahisi sonrasında açık ameliyatlardan sonra izlenebilen ve kalıcı görme azalmasına neden olan, hipotoni, göz içi enfeksiyonu, retina dekolmanı gibi komplikasyonlar, neredeyse hiç görülmemektedir. Hastaların ameliyat sonrası konforu belirgin derecede daha fazla olmaktadır. Diğer minimal invaziv cerrahilerdeki gibi sadece başlangıç evrede değil her aşamada uygulanabilmektedir.

En sık karşılaşılan problem, gözün ön kamerasına ameliyat yerinden geri sızan kan reflüsü olup, bu durum aslında cerrahi başarıyı yansıtmaktadır. Ancak 5-7 gün, kendiliğinden geçen, görmede geçici puslanma yaratabilmektedir.

Ekte kapalı glokom cerrahisine ilişkin dünya literatüründe yayınlanmış makalelerimizden yararlanabilirsiniz. Cerrahi ile ilgili detayları youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Medicana International Ankara
Adres: Söğütözü Mah. 2176 Cad. No:3 06520 Söğütözü/Ankara
Tel : 0533 665 80 92 – 0312 292 92 92

Çalışma Saatleri yakında yayınlanacaktır.

Bilgiler güncelleniyor lütfen daha sonra tekrar ziyaret ediniz!

Bilgiler güncelleniyor lütfen daha sonra tekrar ziyaret ediniz!

Bilgiler güncelleniyor lütfen daha sonra tekrar ziyaret ediniz!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Bilgiler güncelleniyor lütfen daha sonra tekrar ziyaret ediniz!

1978 yılında Ankara’da doğdum. 1995-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimini tamamladım ve aynı yıl Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladım. Eğitimimi tamamladıktan sonra Nisan 2006’da “Endotelin-1 iskemi modelinde retina ve optik sinirde apoptosis ve brimonidinin nöröprotektif etkisi” isimli tez calışmam ile göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi tamamladım. Takiben 2006-2008 yılları arasında Kızılcahamam’da mecburi hizmetimi tamamladım. 2009-2010 yılları arasında özel sektörde çalıştım. Bu sırada 2009 yılında 1 ay süre ile New York Ear and Eye Infirmary, Glokom bölümünde Prof Dr Robert Ritch’in yanında klinik gözlemci olarak bulundum. 2010 yılında göz hastalıkları ihtisasımı tamamladığım Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda glokom biriminde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım ve bu tarihten sonra glokom alanında çalışmalarım yoğunlaştı.

2013-2014 yılları arasında Amerika’da Wisconsin eyaletinde Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği, glokom biriminde;  “Maymunlarda Aköz Dışa Akım Sisteminde Proteozom İnhibisyonunun Lentiviral Vektör Transdüksiyonu Üzerine Etkisi” isimli proje ile TÜBITAK burs desteği alarak, Prof Dr Paul L Kaufman ile birlikte glokomda gen tedavisi ile ilgili çeşitli calışmalarda bulundum. Bu süre zarfında aynı klinikte, klinik aktivitelere katıldım ve çeşitli laboratuvar calışmaları gerçekleştirdim.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’na döndükten sonra Wisconsin’de yapmış olduğum Proteazom inhibisyonunun insan trabeküler ağ hücrelerindeve maymun ön segment organ kültüründe lentiviral vektör transdüksiyonuna etkisi: glokomda gen tedavisinde yeni bir yol” ve “Glokomda yeni bir gen tedavisi yöntemi: Kanaloplasti isimli çalışmalar Türk Oftalmoloji Derneği tarafından en iyi sözlü bildiri ve poster birincilik ödüllerine layık görüldü.

Aralık 2014 yılında Yardımcı Doçent, Nisan 2015 yılında girdiğim Doçentlik sınavında başarılı bulunarak Doçent ünvanını aldım. 2015 yılında Paris’te düzenlenen European Board of Ophthalmology sınavında başarılı bulunarak “Fellow of European Board of Ophthalmology-FEBO” ünvanını aldım. 2016 yılında Türk Oftalmoloji Derneği tarafından, 2017-2019 European Leadership Development Program (EuLDP) Türkiye temsilcisi olarak seçilerek, Avusturya, Amerika ve Avrupa modüllerinde eğitimimi tamamladım. 2020 yılında üyesi olduğum International Society of Glaucoma Surgery tarafından Fellow of Glaucoma Surgery (FGS) ünvanına layık görüldüm.

Ağırlıklı olarak glokom üzerine; uluslararası dergilerde yayınlanmış 50’nin üzerinde, ulusal dergilerde yayınlanmış 40’ın üzerinde bilimsel çalışmam mevcuttur. Uluslararası kongrelerde sunulmuş 40’ın üzerinde ve ulusal kongrelerde sunulmuş 100’ün üzerinde tebliğim bulunmaktadır. 60’ın üzerinde ulusal ve uluslararası toplantılarda davetli konuşmacı/görevli olarak bulundum. Çok sayıda canlı cerrahi uygulamaları ve kurslarında görev yaptım.

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi, European Glaucoma Society (EGS), Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO), American Academy of Ophthalmology (AAO), International Society of Glaucoma Surgery (ISGS) aktif üyesiyim;  ayrıca International Society of Glaucoma Surgery (ISGS) Associate Advisory Board üyesi olarak görev yapmaktayım.

14 yıllık evli ve 2 çocuk annesiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede İtalyanca biliyorum.

SSS Sorununuzu Çözmedi mi??

İşte bizimle iletişime geçmenin bir kaç yolu!

Bizi Arayın!

Medicana International Ankara
Adres: Söğütözü Mah. 2176 Cad. No:3 06520 Söğütözü/Ankara
Tel : 0533 665 80 92 – 0312 292 92 92

Bize Ulaşın!

Medicana International Ankara
Adres: Söğütözü Mah. 2176 Cad. No:3 06520 Söğütözü/Ankara Google Haritadan görmek için lütfen tıklayınız.