Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir ?
Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir ?
Glokom yani göz tansiyonu, göz içi basıncının olması gereken değerden genellikle daha yüksek olması ile karakterize, uzun vadede göz sinirinde hasar ve kalıcı görme kaybı ile sonuçlanan sinsi bir hastalıktır. Sıklıkla herhangi belirti ve bulgusu bulunmamaktadır. Rutin muayeneler sırasında göz içi basıncının ölçülmesi, göz dibi ve göz siniri muayenesi ile tanısı konulabilir.
Daha önce herhangi bir nedenle göz içi cerrahi geçirilmesi, uzun süreli steroid içerikli damla ya da sistemik tedavi kullanılması, göz travması öyküsü glokom açısından ekstra risk oluşturmaktadırlar.
Glokom genellikle orta yaş ve üzerinde görülen bir hastalıktır. Ancak çocuklarda ve bebeklerde de ortaya çıkabilmektedir.
Glokomlar temel olarak açık ve kapalı açılı glokomlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Daha önce belirtildiği gibi açık açılı glokomlar herhangi bir belirti vermezken, kapalı açılı glokomlar zaman zaman göz ve baş ağrısı ile ortaya çıkabilmekte, bazen de şiddetli göz ağrısı, göz kızarıklığı ve görme azalmasına neden olabilmektedir.
Doğumsal tipte olan glokomda, ise bebekte gözün saydam kısmının bulanıklaşması ve gözde büyüme oluşabilir.